dimarts, 11 de febrer del 2014

World Music Awards

Quan un grup que t'agrada apareix en el llistat de nominats per a un premi, sempre et crida una mica l'atenció, sobretot si la música que escoltes no és gaire "popular" i no hi estàs acostumat. Tot i això, Depeche Mode ja fa anys que té una gran popularitat i apareix en quasi totes les llistes.

Aquests dies he vist que estan nominats en diferents categories dels World Music Awards. Pel nom, presuposes que es tracta d'escollir el millor grup, cançó, etc. d'entre tots els del món. Però realment saps que es votaran, sobretot, grups anglesos i americans, perquè són els que exporten la seva música a tot el món.

Tot i això, he volgut saber alguna cosa més sobre aquests premis i he investigat una mica per internet. A la pàgina oficial no hi ha gaire informació històrica. El que sí que en podem treure és una definició del premi: The World Music Awards: consisteix en honorar els artistes que més venen de cada continent. La IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) li dóna a l'organització un llistat del que més s'ha venut en la majoria de territoris i, després, es fa una votació popular. No hi intervé cap jurat.

A part, també tenen The Legend Award (va ser creat per honora els artistes que més venen i que han fet una contribució a la indústria de la música) i The Diamond Award (que s'entrega als artistes que han venut més de 100 milions d'àlbums durant la seva carrera. Aquest no s'entrega cada any).

Així doncs, es fa una primera selecció de 'x' artistes entre els que més venen i, després, se'n selecciona un a partir d'una votació popular. Pel que realment no s'està valorant la qualitat d'un grup, sinó la seva capacitat per a vendre i moure les masses per internet.

Pel que he vist a la Wikipedia, no s'ha celebrat cada any. Va començar el 1989 amb una seu fixa a Mònaco, però a partir del 2004 ha canviat (USA, UK, França, Mònaco) i ha deixat de celebrar-se els anys 2009, 2011-2013. S'acostuma a celebrar a Mònaco perquè el patrocina l'Albert II, Príncep de Mònaco. També tenen una vessant caritativa que consisteix en construir hospitals, escoles i orfanats arreu del món.

El llistat dels guanyadors d'alguns dels anys es pot trobar aquí, però qui recorda aquests premis un cop han finalitzat? Qui en presumeix? Bé, sempre està bé guanyar premis, però no sembla que siguin gaire importants tot i el nom que li han posat. Si Depeche Mode hi envia l'Andy Fletcher, podrem valorar la importància que hi donen ells.

Ara que ja coneixem una mica la seva història i la seva importància, podemo pasar a mirar les diferents categories i alguns dels grups que participen a cada categoria:

  • Millor cançó
  • Millor àlbum
  • Millor video
  • Millor artista femenina
  • Millor artista masculí
  • Millor grup
  • Millor actuació en directe
  • Millor artista de música de ball electrònica (jo entenc que volen dir DJ)
  • Millor entertainment

Per a millor cançó m'he decantat per votar Geboren um zu leben, d'Unheilig. De la resta en conec poques, potser estaria bé afegir un preview o similar del tema, però hi ha artistes del nivell de Melendi, Dani Martin, Pitbull, Daft Punk, Enrique Iglesias, Icona Pop, Bruno Mars... Tot ben barrejadet. Al millor video crec que he acabat votant-lo també.

Per a millor àlbum hi ha l'opció del Delta Machine de Depeche Mode, però realment no és un disc que m'hagi agradat, així que he optat per votar per Pet Shop Boys i el seu Electric. Aquí també hi ha una selecció curiosa que va de Black Sabbath a Adele, pasant per Marc Anthony, Il Divo, Lana del Rey, Linkin Park, Justin Bieber... I així per a totes les categories.

Els millors artistes, són més curiosos perquè quasi no en conec a cap. Per a l'artista femenina he decidit votar la que em sembla que no encaixa amb els estàndards de la indústria. Totes són primes, mones, maquillades... Així que com a acte de reivindicació, i perquè realment crec que no en conec gairebé cap, he votat a la Susan Boyle, que es va donar a conèixer al programa de televisió Britain's Got Talent. Per a l'artista masculí tampoc en coneixia gaires (no sóc molt d'escoltar la música del moment), així que he escollat un clàssic dels clàssics: David Bowie.

Per a millor grup i millor actuació en directe sí que crec que Depeche Mode s'ho mereix, pel que els he votat en les dues categories. Són un grup amb una llarga trajectoria i segueixen mantenint una bona qualitat. A part, els seus directes, tot i que potser una mica repetitius entre ells, estan ben realitzats i valen molt la pena.

Per a les dues darreres categories m'he hagut d'abstenir perquè ves a saber qui són els nominats. A part, hi ha tants grups i solistes, que a vegades no acabes de veure res. Moltes fotografies i molts colors que no ajuden a què es miri tot en calma, pel que suposo que els que estiguin més amunt del llistat, rebran més vots que els darrers.