dimecres, 17 de desembre del 2008

Top 10 - Grups

És difícil fer un Top 10, de qualsevol cosa. Sempre n'hi ha 4 o 5 que saps segur que hi han de ser, però després comencen els dubtes...

Començaré amb el Top 10 més general, un de grups, de qualsevol estil musical.

01. Depeche Mode: grup britànic de synthpop que va començar a principis dels 80 i ha anat evolucionant fins a l'actualitat. S'espera nou disc i gira Tour of the Universe per a aquest 2009. La principal influència musical seria Kraftwerk.

02. And One: grup liderat per l'Steve Naghavi i que ha anat canviant la formació al llarg dels anys (des de finals dels 80) però on sempre s'ha mantingut ell com a base. Surgits de l'Alemanya post caiguda del mur de Berlín, molt influenciats per Depeche Mode. Grup de synthpop - EBM.

03. de/vision: un altre grup alemany de synthpop també molt influenciat per Depeche Mode. Es va formar a finals dels 80 i se'ls espera al febrer a Barcelona amb el seu Electronic Set.

04. Pet Shop Boys: Neil Tennant i Chris Lowe formen aquest duo de synthpop que va començar a principis dels 80 al Regne Unit. També nou àlbum previst per al 2009.

Fins aquí ha estat prou senzill tot i que he tingut algun dubte entre l'ordre de de/vision i Pet Shop Boys.

05. Erasure: Vince Clarke va ser el primer compositor de Depeche Mode. Després va formar Yazoo i, més tard, Erasure, juntament amb Andy Bell. Se li ha d'agrair a aquest britànic, doncs, que formés el grup DM, que després marxés per a deixar-los evolucionar i que, a més a més,formés dos grups memorables. També de synthpop.

06. VNV Nation: amb un estil musical redefinit per ells mateixos com a Futurepop i que combinaria el que serien synthpop i EBM, l'irlandés Ronan Harris (actualment amb Mark Jackson a la bateria) va formar aquest grup que també prepara novetats de cara el 2009.

07. The Cure: banda anglesa de finals dels 70, digues de rock amb estètica gòtica. Robert Smith n'és el líder indiscutible i tot i que el nivell potser ha decaigut últimament, els concerts segueixen sent imprescindibles.

08. Mesh: aquest potser és el que m'ha costat més de posar. Tot just l'he descobert fa poc però aquests anglesos és fàcil que et convencin amb el seu synthpop senzill i directe.

09. Morrissey: va donar-se a conèixer amb el grup The Smiths, als 80, al Regne Unit. Actualment en solitari i també prepara un nou cd. Per variar una mica l'estil musical, aquest de pop-rock.

10. Kraftwerk: probablement sense ells, la majoria dels grups d'aquesta llista no haguessin aparegut. Alemanys, electrònics i dels 70!!