dissabte, 26 de juliol del 2008

Singles The Cure

Hi ha notícies que em fan pensar que, potser, la música que s'escolta en aquest país no és tan típica (digue-m'ho així per a no ferir sensibilitats).

Mirant el llistat de singles més venuts darrerament, podem constatar la tirada que té el grup The Cure. Potser és degut a la bona música que fan, a què queda molt bé dir "sóc seguidor de The Cure, vaig a contracorrent de la resta de persones" i, sobretot, a la tirada que han tingut amb la gira que han estat fent aquests últims mesos.

El primer single "The Only One" va arribar a la primera posició (i després de setmanes es segueix mantenint entre els 5 primers). El mateix ha passat amb el segon single "Freakshow" i, de moment, el tercer "Sleep when I'm dead" ja ha entrat a la primera posició de la llista.

En queda un últim "The perfect boy" que fa tota la pinta de seguir el mateix camí.


Què ens diu aquesta notícia? Doncs, simplement, que els seguidors d'aquest tipus de grups són més de tenir els originals, de col·leccionar-los, etc. que no pas els d'altres grups amb més ventes en aquest país, com a exemple, qualsevol de parla hispana.

El llistat de discos més venuts sempre està encapçalat per grups españols o sudamericans que han fet el salt cap aquest costat de l'oceà amb alguna cançó d'estiu o similar.

De nou, què ens diu això? Que amb internet, la descàrrega legal (i la il·legal) de música, etc. els singles cada vegada tenen menys sortida. T'agrada una cançó? Te la descarregues de l'emule.

Així doncs, el que deia abans. Els singles ja no són aquell disc previ al de veritat que et compraves per veure com sonaria el cd, per anar fent boca. Per això ja existeix internet. Ara un single és aquell altre cd que pots afegir a la col·lecció del grup que tant t'agrada.

És més un fet de col·leccionisme que una altra cosa. Ja que si el que vols és poder portar aquesta cançó al mp3 no et cal comprar-lo.


Quina és la solució? La més radical seria deixar de fer-ne, problema resolt ja que segurament genera més pèrdues que guanys, però i aquella gent als que els agrada tenir-los?

Se'n podrien fer edicions limitades o, simplement, currar-se els extres (que igualment es podrien descarregar d'internet) i, també, la caràtula. Personalment, crec que la caràtula és molt important, sobretot, en el cas dels singles, on és l'únic que ho diferencia de descarregar-s'ho de la xarxa.